Breektechniek

Breektechniek of ook wel breektest is een van de onderdelen bij ITF Zwolle. Breektesten zijn ook een verplicht onderdeel tijdens ITF Taekwon-Do examens. Tijdens het examen moet je dus een plankje kunnen breken. Niet alleen is het een verplicht onderdeel tijdens examens, maar is het ook altijd leuk om te zien tijdens demonstraties. 

 

Waarom breektest?

 

De breektest is een goede manier om je toe oefenen in concentratie, kracht, focus, snelheid en nauwkeurigheid op objecten anders dan mensen, zonder jezelf of een ander te verwonden. Belangrijk is te weten dat een zo goed mogelijke techniek nodig is want je kan makkelijk verwondingen oplopen. Daarom mogen breektesten bij ITF Zwolle NOOIT worden uitgevoerd zonder een Ie Danhouder erbij. Door het breken van een objecten raak je ervan bewust dat je eigen lichaam een machtig wapen is. Hierdoor zul je erachter komen dat tijdens de training je voorzichtig met je trainingsmaatje moet zijn.

 

Hoe?

Meestal word hout gebruikt als materiaal om te breken omdat het vrij eenvoudig breekbaar is met hand of voet. Andere gebruikte materialen zijn baksteen, dakpannen en soms zelfs stoeprandjes. Een breektest kan met elk hard lichaamsdeel worden uitgevoerd. Bij ITF Taekwon-Do is dit meestal met de hand of voet, maar elleboog, knie of zelfs het hoofd kan ook. Om te beginnen met een breektest is het verstandig om te beginnen met iets lichts. De planken zijn altijd 30cm x 30cm (vurenhout). Begin met een techniek die je gewend bent en bouw het dan langzaam verder uit.