Sparring (matsogi)

Sparren is het Olympische onderdeel van Taekwon-Do. Houd er wel rekening mee dat het sparren wat daar te zien is geen ITF is maar WTF. Het verschil zit hem in het pantser dat ze bij WTF wel dragen en bij ITF niet. Tijdens een wedstrijd nemen 2 Taekwondoka's het tegen elkaar op. Voor alle leeftijdsklasse zijn de beschermers verplicht. Denk hierbij een helmpje, bitje, handjes en voetjes. Voor de heren is een kruisbeschermer ook verplicht.

 

Een wedstrijd is een semi-contact gevecht waarbij de vechters elkaar alleen boven de band mogen raken. Alle technieken die in de encyclopedie staan mogen uitgevoerd worden, zowel hand als voettechnieken. De punten telling is bij alle scheidsrechters bekend en tijdens de partij heb je minstens twee scheidsrechters nodig die voor dezelfde persoon punten geven, alleen dan krijg je de punten.

 

De duur van een wedstrijd is afhankelijk van het toernooi, maar meestal duurt het ongeveer 2 minuten. In elke hoek van het veld zit een scheidsrechter. Deze scheidsrechters delen de punten uit. De scheidsrechter op de mat (matter) let op de veiligheid van de vechters en dat alles eerlijk verloopt tijdens het gevecht. De winnaar is degene die aan het eind van de wedstrijd het meeste punten heeft.

 

Bij ITF zijn er 2 manieren van gevechten, punt-stopsysteem en doorgaandsysteem. Het doorgaand is alleen voor blauwe band en hoger. Ben je benieuwd hoe het in het echt eraan toe gaat? Kom dan gerust een keer een kijkje nemen!!