Tuls

Een tul is een schijngevecht met denkbeeldige tegenstanders die volgens een bepaald patroon worden gelopen. Tijdens uitvoering van de tuls worden de verschillende technieken uit Taekwon-Do beoefend waarbij balans, kracht en spierbeheersing worden getraind. Voor iedere graduatie wordt dient de Taekwon-Doïn een bepaald aantal tuls te beheersen.

 

De reden voor 24 patronen: Het leven van een mens, misschien 100 jaar, kan beschouwd worden als een dag wanneer deze vergeleken wordt met oneindigheid. Daarom zijn wij sterfelijken niet meer dan eenvoudige reizigers die de oneindige jaren van een eeuwigheid passeren in een dag. Taekwon-Do heeft 24 oefenfiguren, die 24 uur (een dag) symboliseren. De naam van het patroon, het aantal bewegingen en het diagram van elk patroon symboliseert of helden uit de Koreaanse geschiedenis of objecten gerelateerd aan historische gebeurtenissen.

 

1 Chon-Ji (19 bewegingen) Graduatie: 8e kup Het wordt in het oosten als symbool opgevat als het ontstaan van de schepping. Het 1e deel staat voor “Hemel”, het 2e deel staat voor”Aarde”.

 

2 Dan-Gun (21 bewegingen) Graduatie: 7e kup Deze tul wordt naar de heilige Dan-Gun genoemd, die de legende met betrekking tot Korea in het jaar 2333 v. Chr. begon.

 

3 Do San (24 bewegingen) Graduatie: 6e kup Pseudoniem voor de patriot Am Chang (1876-1938) die zijn leven wijdde aan de opbouw van de onafhankelijkheidsbeweging van Korea.

 

4 Whon-Hyo (28 bewegingen) Graduatie: 5e kup Whon-Hyo was een bekende monnik die in 686 na Chr. (Silla Dynastie) het Boeddhisme bracht.

 

5 Yul-Gok (38 bewegingen) Graduatie: 4e kup Pseudoniem voor de groot filosoof en geleerde Yil (1536-1584), die de bijnaam van de “Koreaanse Confucius” droeg.

 

6 Joong-Gun (32 bewegingen) Graduatie: 3e kup Patriot An Joong Gun. Doodde de eerste Japanse Gouveneur-Generaal van Korea (Hiro Bumi Ito), die in de Koreaans-Japanse oorlog een leidende rol heeft gespeeld. De 32 bewegingen symboliseren An Joong-Gun´s leeftijd tijdens zijn terechtstelling in de gevangenis. (van Lui-Shung 1910).

 

7 Toi-Gye (37 bewegingen) Graduatie: 2e kup Pseudoniem voor de bekende geleerde Yi-Wang (1600 na Chr.). Autoriteit op gebied van neo-confusionisme. De 37 bewegingen staan voor de 37e breedtegraad van zijn geboorteplaats.

 

8 Hwa-Rang (29 bewegingen) Graduatie: 1e kup Jeugdgroep Hwa-Rang, die meer dan 1350 jaar geleden (Silla Dynastie) is ontstaan. Deze jeugdgroep is uiteindelijk de echte drijvende kracht geweest bij de samensmelting van de 3 Koreaanse koninkrijken.

 

9 Choong-Moo (30 bewegingen) Graduatie: 1e dan Admiraal Y Sun Sin (Yi Dynastie, 1592 na Chr.) Uitvinder van het eerste gepanserde slagschip, de voorloper van de onderzeeboot. De tul eindigt met een linkerhand aanval om de rouwige dood van de admiraal, die geen kans kreeg zijn ongekende talent te tonen.

 

10 Kwang-Gae (39 bewegingen) Graduatie: 2e dan Gwang Gae-T´o-Wang (19e koning van de Koguryo Dynastie). Hij won geleidelijk het grootste deel van het verloren gebied op Mantsjoerije terug. De vorm van de tul staat voor expansie en herovering van verloren gebied. De 39 bewegingen staan voor de duur van zijn heerschappij.

 

11 Po-Eun (36 bewegingen) Graduatie: 2e dan Pseudoniem van Chong Mong-Chu (1400), een beroemd dichter wiens gedicht: “Ik zou geen tweede meester dienen, ook al zou ik honderd maal gekruisigd worden…” bekend is bij alle Koreanen. De vorm van de tul staat voor zijn trouw aan koning en vaderland.

 

12 Gae-Baek (44 bewegingen) Graduatie: 2e dan Generaal uit het Baek-Je Dynastie (660 na Chr.) De vorm van de tul staat voor zijn strenge militaristische discipline.

 

13 Eui-Am (45 bewegingen) Graduatie: 3e dan Pseudoniem voor Son Byong Hi, die op 1 maart 1919 Koreaanse onafhankelijkheidsbeweging leidde. De 45 bewegingen staan voor zijn leeftijd op het moment dat hij zijn naam veranderde van Dong Hak in Chond Kyo in 1905. Het diagram symboliseert zijn onbedwingbare energie toen hij zichzelf wijdde aan de bloei van zijn land.

 

14 Choong Jang (52 bewegingen) Graduatie: 3e dan Pseudoniem voor generaal Kim Duk Ryang die in het jaar 1500 gedurende de Yi Dynastie leefde. De tul eindigt met een linkshandige aanval als symbool voor zijn tragische dood in de gevangenis op zijn 27e levensjaar.

 

15b Juche (45 bewegingen) Graduatie: 3e dan Het filosofische idee dat de mens heer en meester over alles, de wereld is en dat hij alles kan bepalen, ook zijn lot. Dit idee vindt zijn oorsprong in het Baekdu gebergte dat het symbool is voor de geest van Korea. De vorm van de tul staat voor het Baekdu gebergte.

 

16 Sam-Il (33 bewegingen) Graduatie: 4e dan Sam = 3 (derde maand) en il = (eerste dag). De historische datum van de Koreaanse onafhankelijkheidsbeweging. Deze begon op de eerste maart 1909 in heel Korea. De 33 bewegingen in deze tul staan voor de 33 patriotten die deze beweging organiseerden.

 

17 Yoo Sin (68 bewegingen) Graduatie: 4e dan Generaal Kim Yoo Sin, voerde commando in de Silla Dynastie (3 onafhankelijke koninkrijken verenigd). De 68 bewegingen staan voor de laatste 2 cijfers van het jaar 668 na Chr., het jaar van de vereniging van Korea. De beginstand kenmerkt een getrokken zwaard aan de rechterzijde, die de vergissing van Yoo Sin symboliseert in het volgen van de opdracht om te vechten tegen zijn eigen natie.

 

18 Choi-Yong (46 bewegingen) Graduatie: 4e dan Generaal Choi-Yong, die gedurende de Koryo-dynastie in de 14e eeuw eerste minister en opperbevelhebber van de strijdkrachten was. Deze persoon stond in hoog aanzien vanwege zijn bescheidenheid, vaderlandsliefde en zijn loyaliteit naar de koning. Door zijn ondergeschikten, onder aanvoering van generaal Yi Sung Gae (werd later koning in de Yi-dynastie) terechtgesteld.

 

19 Yong-Gae (49 bewegingen) Graduatie: 5e dan Yong Gae is vernoemd naar een fameuze generaal gedurende de Koguryo dynastie, Yong Gae Somon. 49 bewegingen, die refereren aan de laatste twee getallen uit het jaar dat Yon Gae de Tang dynastie verdreef uit Korea: 649 n.Chr. 300.000 strijders verloren hun leven bij deze strijd.

 

20 Ul-Ji (42 bewegingen) Graduatie: 5e dan Generaal Ul Ji Moon Dok verdedigde Korea tegen een vijandig leger van bijna een miljoen soldaten geleid door Yang Je (612 n.Chr.). De guerilla tactieken van Ul Ji bleken succesvol, waardoor een groot gedeelte van de vijandige legers overleden. Het diagram symboliseert zijn achternaam.

 

21 Moon-Moo (61 bewegingen) Graduatie: 5e dan Het lichaam van Moon Moo is begraven nabij Dae Wang Am, de “Grote Koningen Rots”. Volgens zijn testament werd zijn lichaam geplaatst in de zee, waar “mijn ziel voor altijd zal strijden voor mijn land”. Er wordt beweerd dat de Sok Gul Am (Stenen Grot) gebouwd is om zijn tombe te beschermen.

 

22 So-San (72 bewegingen) Graduatie: 6e dan So San is het pseudoniem van de monnik Choi Hyong Ung (1520-1604) gedurende de Lee dynastie. De 72 bewegingen referen aan de leeftijd van Choi toen hij een groep monnik soldaten leidde. De monnik soldaten hielpen de Japanse piraten verslaan die het Koreaanse Peninsula in 1592 bestormden.

 

23 Se-Jong (24 bewegingen) Graduatie: 6e dan Dit patroon is vernoemd naar één van de beroemdste Koreaanse Koningen: Se Jong. Hij vond het Koreaanse alfabet uit in 1443, en was een befaamd meteoroloog. Het diagram weerspiegelt de Koning, de 24 bewegingen alle letters van het Koreaanse alfabet.

 

24 Tong-Il (56 bewegingen) Graduatie: 6e dan Tong Il staat voor de oplossing van de hereninging van Korea, dat opgesplitst is sinds 1945. Het diagram weerspiegelt het homogene Koreaanse ras.