Zelfverdediging (Hosinsul)

Hosinsul betekent zelfverdediging. Bij dit onderdeel van ITF Taekwon-Do vinden verdedigingen plaats tegen vastpakken, verwurgingen en klemmen. In een later stadium zijn er ook verdedigingen tegen aanvallen met stok en mes en andere wapens. Hosinsul is erop gericht om op een effectieve en realistische wijze jezelf te verdedigen tegen dit soort aanvallen. In tegenstellingen tot het sparren is het daarom ook toegestaan om de aanvaller vast te pakken, zowel lichaam als het hoofd. Technieken onder de band zijn ook toegestaan.

 

Hosinsul is erop gericht op een gecontroleerde manier tot bevrijding, controle of ontwapening te komen. Het onderdeel is als volgt te verdelen:

 

Bevrijdingen

Het doel bij bevrijdingen is jezelf te verdedigen tegen aan aanval waarbij met een maximum aan techniek en een minimum aan kracht te worden gewerkt. De aanval kan plaatsvinden in de vorm van vastpakken, klemmen of duwen.

 

Ontwapeningstechnieken

Het gebruik van zelfverdedigingstechnieken tegen een aanval met wapens. De nadruk behoort te liggen op het ontwapenen van de tegenstander, waarna gecombineerd kan worden met het uitschakelen van de tegenstander.

 

Controletechnieken

Bij controle technieken zorg je ervoor te verdedigen tegen de aanval, waarna te er tevens voor zorgt dat de aanvaller niet nog een aanval kan gaan maken. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld een klemtechniek.

 

Worpen

Een werptechniek pas je toe als uitbreiding op of als combinatie met de controletechniek. Nadruk moet liggen op eenvoud, effectiviteit en realisme.